menu×
Faaliyetler

 

IF WEDDING FASHION İZMİR - GELİNLİK , DAMATLIK ve ABİYE GİYİM FUARI ;

EGSD’nin girişimleri ve destekleri ile 2007 yılında İZFAŞ ile yaptığı toplantılar sonucu İzmir'de sektörümüzün güçlü dallarından Gelinlik Abiye ve Damatlık üreticilerine yönelik IF Wedding Fashion Fuarı düzenlenmektedir. Gelinlik Tasarım Yarışması da İzfaş ve EGSD işbirliğinde sürdürülen önemli projeler arasında yer almaktadır.

 

Fuarımız,19 – 22 Kasım 2024 tarihleri arasında 181 katılımcı ( 170 yerli / 11 yabancı )ile 16.186 m2’de fuarizmir’de gerçekleştirilmiştir.  79 ülkeden 3.110 yabancı , 72 ilden 11.496yerli olmak üzere toplam 14.606 profesyonel ziyaretçi fuarı gezmiştir.

Fuar etkinlikleri kapsamında 7 solo defile , 3 karma defile düzenlenmiştir. Fuarın ilk günü gala defilesi gerçekleştirilmiştir.


GELİNLİK TASARIM YARIŞMASI;

IF Wedding Fashion İzmir Fuarı kapsamında 2024 yılında on beşincisi gerçekleştirilen Gelinlik Tasarım Yarışması genç tasarımcıların moda sektöründeki yerini almaları için fırsat yaratmaktadır. Ödül olarak verilen performans defileleri sonrasında her yıl sektöre değerli tasarımcılar kazandırılmıştır.

2023 yılında “ AKIŞ / FLOW ”  olarak belirlenen tema, 2024 yılında , “KÖKLERE DÖNÜŞ / BACK TO THE ROOTS” olarak duyurulmuştur. 15. Gelinlik Tasarım Yarışması için , 243 tasarımdan oluşan 97 tasarımcı dosyası İZFAŞ’a ulaşmıştır. Her yıl olduğu gibi, değerli jüri üyeleri tarafından 15 finalist belirlenmiştir. İlk 15’e kalmaya hak kazanan yarışmacıların performanslarını sergilediği defile açılış töreni ile birlikte gerçekleştirilmiştir. 

Gelinlik Tasarım Yarışmasında ,Derneğimiz ilk yıldan beri jüri başkanlığı görevini yürütmektedir. Bu yıl da jüri başkanlığı görevini EGSD Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Övge Yıldızhan Subaşı , jüri başkan yardımcılığı ise EGSD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sn Zeynep Tecellioğlu San üstlenmiştir. Değerli moda tasarımcısı ve akademisyenlerin yer aldığı 19 kişilik jüri tarafından 15 finalist belirlenmiştir. Finalistlerin tasarımlarının dikimleri bu yıl da, İzmir Moda Tasarımcıları Derneği üyesi olan moda tasarımcılarının atölyelerinde dikilmiştir. 

2024 yılı Finalistleri :

1.Öztürk Yıkılmaz – Bilgi Üniversitesi (75.000 TL ödül ve performans defilesi )
2.Habibe Çakır – İzmir Ekonomi Üniversitesi(50.000 TL EGSD ödülü )
3.Eren Timoçin – İzmir Ekonomi Üniversitesi(25.000 TL )


 

FASHIONPRIME 2024

"7. TEKSTİL,HAZIR GİYİM TEDARİKÇİLERİ VE TEKNOLOJİLERİ FUARI’’

Ege Giyim Sanayicileri Derneği, 7 yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından organize edilmekte olan Fashion Prime Fuarı’nın destekçileri arasında yer almaktadır.

Fuar, 09 – 11 Ekim 2024 tarihleri arasında 85katılımcı ile 2.896 m2’de fuarizmir’de gerçekleştirilmiştir.  36 ilden 7.397 yerli , 38 ülkeden 356 yabancı olmak üzere,  toplam 7.753 profesyonel ziyaretçi fuarı gezmiştir. Fuarın «manufacturing» bölümünde EHKİB organizasyonunda ihracatçı üretici firmalar yer almıştır. Etkinlikler kapsamında 2 solo defile ve 2 karma defile düzenlenmiştir.



 

 

3.Fashion Tech İzmir – Hazır giyim , Konfeksiyon ve Tekstil Makinaları , Tekstil Baskı Teknolojileri Fuarı

09/ 12 Ekim 2024 tarihinde Fashion Prime fuarı ile eş zamanlı olarak üçüncü  kez gerçekleştirilmiştir. İzgi Fuarcılık ve İZFAŞ organizasyonunda gerçekleştirilen fuarda Derneğimiz partner olarak yer almıştır. Fuar, sektörün yoğun ilgisi ile tamamlanmış ve sektör temsilcileri ile yapılan toplantılar neticesinde iki yılda bir gerçekleştirilmekte olan sektörel fuar 2026 yılında sektör temsilcileri ile buluşacaktır.



 

EĞİTİM FAALİYETLERİ ;

Tüm sektörlerin genel ihtiyacı olan ara eleman sıkıntısı ülkemizin genel sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Sektörümüzdeki teknik eleman ihtiyacını gidermek için Dernek Yönetim kurulumuz içinde oluşturduğumuz eğitim komitemiz projeler geliştirmeye devam etmektedir. 

 

SANAYİ VE MESLEK LİSELERİ GÜÇBİRLİĞİ PROJESİ ;

Derneğimiz eğitim komitesi mesleki ve teknik anadolu liselerinin sektörümüz ile bağının arttırılması yönünde projeler gerçekleştirme kararı almış ve kent merkezindeki Moda Tasarım Teknolojileri Alanı bulunan tüm okullar ziyaret edilmiştir. Bu bölümlerin en son tercih edilen konumdan öncelikli tercih edilen konuma taşınması hedefi doğrultusunda planlamalar yapılmış ve adım adım hayata geçirilmiştir. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile oluşturulan işbirliği neticesinde “SANAYİVE MESLEK LİSELERİ GÜÇBİRLİĞİ” Projesi doğmuş iki kurumun komite temsilcileri okullara birlikte ziyaretlerde bulunmuştur. Kent merkezinde, moda tasarım teknolojileri bölümü olan 10 mesleki ve teknik anadolu lisesi  proje kapsamına alınmıştır. Dernek üyemiz olan 40 firmadaki sektör temsilcilerimiz ile okullar eşleştirilmiştir. Proje kapsamında öğrenciler üyelerimizin işletmelerine teknik gezilere gitmiştir. Derslerde ihtiyaç olan malzeme desteği üyelerimiz tarafından sağlanmıştır. Kariyer günlerinde 9. sınıf öğrencilerinin sektörümüzü seçmeleri için ziyaret edilen okullarda sunum yapılmış, sektörümüz hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

 

Bu proje ile sürdürülebilir bir işbirliği modeli oluşturarak ,

yetişen nitelikli teknik elemanların sektörümüze kazandırılması amaçlanmaktadır.

 

Proje dahilinde yer alan okullar :

 

Bornova Atatürk Mahallesi Şehit PliotYüz.Mehmet İlker Karaman M.T.A.L.

Çiğli Borsa İstanbul M. T. A. L

Gaziemir Abdülhamit Han Çok ProgramlıA.L.

Buca Zübeyde Hanım M. T.A.L.

Konak Nevvar Salih İşgören EğitimKampüsü 2  M.T.A.L.

Bayraklı Ali Osman Konakçı MTAL

Bornova Mimar Sinan Mesleki ve TeknikAnadolu Lisesi

Karşıyaka Suzan Divrik MTAL

Konak Göztepe MTAL

Konak Küçükyalı MTAL

 

ALTINİĞNE PROJESİ

Rotary Vakfı Küresel Ödenek Projesi ile Dokuz Eylül Rotary Kulübü & İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği işbirliğinde başlatılan ALTIN İĞNE projesi ile makine operatörlüğü kursu için Meslek Fabrikası bünyesinde sıfırdan oluşturulan 3 kurs merkezinde yılda 150 kadının yetiştirilmesi hedefi ile proje paydaşı olarak protokol imzalanmıştır.

01.03.2023 tarihinde başlayan  “Altın İğne Projesi” kapsamında sektörümüzün ihtiyacı olan makine operatörü yetiştirilmesi amacıyla devam eden eğitim programında 01.01.2024 tarihine kadar kursu başarı ile bitiren 159 kadından 79’u üyelerimiz olan firmalar tarafından istihdam edilmiştir.

216 saat, 7 hafta süren eğitimler ;Karabağlar, Çamdibi ve Halkapınar kurs merkezlerinde ücretsiz olarak yıl boyunca devam etmektedir. Tekstil eğitimlerinin yanı sıra kurslara devam eden kadınlara İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü tarafından mülakat teknikleri eğitimi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü tarafından toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet ve mücadele mekanizmaları, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı çocuk yetiştirme temalı farkındalık eğitimleri de verilmektedir.

Eğitim sonunda kursiyerler ; overlok, düz dikiş,reçme makinelerinin kullanımına hakim olarak mezun olmaktadır. Kursiyerler, sanayi makineleri kullanarak bant sistemi ile üretimin tüm süreçlerini deneyimleme fırsatı bulmaktadır. Bu sayede, eğitimlerini tamamladıktan sonrai istihdam edildikleri firmalarda ortama ve işin kendisine yönelik adaptasyon sorunu yaşamamaları sağlanmaktadır. Ege Giyim Sanayicileri Derneği'nin yönlendirmesi ile üye firmaların Kurs merkezlerimizde üretilen bebek giysileri depremden etkilenen yurttaşlar başta olmak üzere hastanelerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır. Üretimlerinden artan kumaşlar dikilecek ürünlere uygun kalıplarda kesilerek eğitimlerde kullanılmak üzere tekrar üretime kazandırılmaktadır. Kurs merkezlerimizde üretilen bebek giysileri depremden etkilenen yurttaşlar başta olmak üzere hastanelerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Geleceğim Ol Derneği ile işbirliğinde kurs merkezlerinde üretilen iç çamaşırlar depremzedelere ulaştırılmıştır.

Altın İğne mesleki eğitim projesi , İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Yıldızı Ödülü Sivil Toplum Kuruluşları kategorisinde ödüle layık görülmüştür. Adıyaman Belediyesi, EGSD ve Dokuz Eylül Rotary Kulübünden oluşturulan heyet tarafından ziyaret edilerek projenin benzerinin Adıyaman'da oluşturulması için adımlar atılmıştır.

 

ALTINİĞNE SAKİN MEKAN AGORA PROJESİ

Rotary Vakfı Küresel Ödenek Projesi ile Dokuz EylülRotary Kulübü , İBB İzmir Meslek Fabrikası ve EGSD işbirliğinde başlatılan ALTIN İĞNE projesinin devamı niteliğindeki Agora Sakin Mekan Dikiş Atölyesi'nin amacı, eğitimsiz ve daha az eğitimli kadınlara odaklanarak, sektörün ihtiyacı doğrultusunda onların meslek sahibi olmalarını sağlamaktır.

Agora Sakin Mekan Dikiş Atölyesi’nin açılışı 21Eylül 2023 tarihinde İBB Başkanı Tunç Soyer’in katılmış olduğu tören ile gerçekleştirilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi , Sosyal Projeler Daire Başkanlığı Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, Cittaslow Metropol İzmir, Ege Giyim Sanayicileri Derneği , Dokuz Eylül Rotary Kulübü, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı paydaşlığında devam etmekte olan Sakin Mahalle Programı kapsamında mahalle sakini kadınların meslek sahibi olmaları amacıyla başlatılmış olan dikiş grubu atölyesi semt sakinleri tarafından büyük ilgi görmektedir.

Bu projeyle yılda toplam 60 mezun vererek kadınları meslek sahibi yapmak amaçlanmaktadır. İzmir’de , Mimar Kemalettin’de doğal kümelenme halinde olan gelinlik ve abiye sektörlerindeki nitelikli ara eleman ihtiyacına çözüm sunması düşünülen kursun ilk grup mezunlarına sertifikaları 30Kasım tarihinde sektör temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirilen törende verilmiştir.

Dokuz Eylül Rotary Kulübünün dikiş makinası bağışı ile oluşturulan dikiş kursuna kumaş desteği Derneğimiz üyesi olan sektör temsilcilerimiz tarafından sağlanmaktadır. Eğitim, haftada 3 gün olacak şekilde9 hafta boyunca toplamda 120 saat olarak planlanmıştır. Kurs, yıl boyunca ücretsiz olarak devam edecektir.

Sakin Mekân Agora Kursiyerlerin el emeği ürünlerinin satışının yapılması amacıyla Dokuz Eylül Rotary Kulübünün organizasyonundaki yeni yıl kermesine katılım sağlanmıştır.  

 

MODELİSTYARDIMCISI – BİLGİSAYARDA GİYSİ KALIBI HAZIRLAMA KURSU

 

Sektörümüzün Modelist ihtiyacı doğrultusunda ilgili kurumlar ile yapılan görüşmelerin neticesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası önderliğinde hazırlanan İZKA projesi kapsamında Halkapınar'daki İBB Meslek Fabrikası binasında 15 kişilik bilgisayarlı kalıp eğitim sınıfı oluşturulmuştur.

Assyst programında bilgisayarda giysi kalıbı hazırlama teknikleri hakkında her kurs döneminde 15 kursiyer eğitim almaktadır.

Sektörümüzün en çok ihtiyacı olan bu alanda eğitim alan kursiyerlerin istihdamı konusunda Derneğimiz proje paydaşı olarak yer almıştır. Üyelerimiz, kursiyerler ile öncelikli olarak görüşme ve mülakat gerçekleştirme imkanı bulmaktadır.  

Yıl boyunca devam edecek kurslar ücretsizdir. Kurs süresi toplam 184 saat olup, yaklaşık 2 ay sürmektedir. İZKA’nın genç istihdamı projesi kapsamındaki kurslara 16 / 34 yaş aralığında, işsiz olan, temel kalıp bilgisine sahip kişilerin başvurması beklenmektedir.  Temel kalıp ve bilgisayarlı kalıp eğitimi verilmektedir. Pastal hazırlama, asorti planlama gibi eğitimler müfredatta yer almaktadır.

 

MODELİST YARDIMCISI KURSU

 

Sektörümüzün ihtiyacı doğrultusunda firmaların mevcut çalışanlarının kalıp bilgilerinin artırılması amacıyla EGSD & EHKİB işbirliğinde düzenlenmekte olan eğitim üyeler tarafından yoğun ilgi görmektedir.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ege Giyim Sanayicileri Derneği işbirliğinde , Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksek Okulu çatısı altında gerçekleştirilen eğitimlerde üyelerimizin çalışanlarının yetkinliklerinin artırılması hedeflenmektedir. 

“Bilgisayar Destekli Kalıp Hazırlama Eğitim Programı'nın içeriği  48 saat olarak planlanmıştır.

Yıl boyunca devam etmekte olan kurslara üyelerimiz çalışanlarını yönlendirebileceklerdir.

Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksek Okulu'nda gerçekleştirilen yeni yıl etkinliğinde öğrenciler sektör temsilcileriyle buluşmuştur.

 

 Tasarım Etkinlikleri ;

 

"İyi Tasarım İzmir" EGSD Faaliyetleri 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde İzmir Akdeniz Akademisi ev sahipliğinde gerçekleştirilmekte olan "İyi Tasarım İzmir" etkinliği bu yıl “Uzlaşma -  Reconciliation” temasıyla sekizinci kez izleyiciler ile buluşmuştur. İzmir Akdeniz Akademisi tarafından, kentimizde tüm disiplinlerdeki tasarım faaliyetlerini bir arada toplamak için sekiz yıldır gerçekleştirilmekte olan İyi Tasarım İzmir etkinliğine Derneğimiz ilk yıldan beri katılım sağlamaktadır.

 

Derneğimiz ilk yıldan beri katıldığı etkinliklerde sanayicilerle tasarımcıların buluşması sağlanmaktadır. 2017 yılında Narkon Tekstil - Black Spade'in destekleri ile gerçekleştirilen tasarım etkinliğimiz, 2018 yılında DEÜ GSF ve EÜ Emel Akın MYO ile işbirliğinde Sparmax AirBrush ve sessiz kompresörlerin Türkiye'deki distribütörü Şimşek Makine'nin katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. 2019 yılı İyi Tasarım İzmir etkinliği kapsamında ise Derneğimiz tarafından “Bez Çanta Yüzey Tasarımı Yarışması” gerçekleştirilmiştir. 2020 yılında dijital ortamda yapılan etkinliğe Derneğimiz video konferans organizasyonu ile katılmıştır. 2021yılında “İyi Tasarım İzmir – 6 ” da teması “Yeniden Müşterek Gelecekler” olan etkinlikte, Derneğimiz, üniversite – sanayi işbirliğinde örnek bir çalışma modeli sergilemiştir. İzmir Ekonomi Üniversitesi ile bir protokol imzalanmış, Doç. Şölen Kipöz proje yürütücülüğünü üstlenmiş, öğrenciler üyelerimiz ile eşleştirilmiştir. Projenin finalinde “İmalattan Tasarıma Moda Endüstrisinde Döngüsel Modelin Vaadi” konulu panel Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde düzenlenmiştir. Projeye destek veren üyelerimiz, Barse Tekstil, Hugo Boss ve Seyfeli Tekstil konuşmacı olarak yer almış, moderatörlüğü Doç. Şölen Kipöz yapmıştır.

 

2022yılının İyi Tasarım İzmir teması , Vital – Yaşamsal olarak belirlenmiştir. 03 /15 Ekim tarihleri arasında Kültürpark Atlas pavyonunda gerçekleştirilmiştir.2021 yılındaki projenin devamı 2022 yılında gerçekleştirilmiştir. İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı bölümü öğrencileri ile EGSD üyesi firmalardan Akçakaya Tekstil, Egedeniz Tekstil, Hugo Boss, SimurgTasarım firmaları eşleşerek üretimler yapılmıştır. 15 Ekim tarihinde Kültürpark Atlas Pavyonunda düzenlenen panelde firma temsilcileri proje hk bilgi aktarmış, öğrencilerin ürettiği tasarımlar sergilenmiştir.

2023yılında «Uzlaşma» teması hızla sektörümüze giren dijitalleşmeyi çağrıştırmış ,16 Aralık 2023 tarihinde           Dernek üyemiz olan değerli konuşmacıların katılımı ile “Modanın Dijital Dünya ile Uzlaşması ” konulu bir panel organize edilmiştir. İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğretim görevlisi Doç Şölen Kipöz’ün  moderatörlüğünde,  dünya gündeminde olan dijitalleşmenin, hazır giyim ve tekstil sektörü ile uzlaşma süreci değerlendirilmiştir. Sun Tekstil Tasarım Müdürü Sn. Fulya Peker Kutluk, Sürdürülebilirlik Danışmanı Sn. Mahmut Demirkapı, Polytropon Pazarlama ve Satış Müdürü Sn. Rıza Temel, HugoBoss Teknik Ürün Tasarımı Lideri Sn. Zeynep Bağdatlı, sektörümüzün dijital dünyaya nasıl adapte olduğunu , yapay zeka desteği ile 3D programlarının sağladığı yenilikler, sektörde vizyonun ne yönde değiştiğini izleyiciler ile paylaşmıştır. 

 

Genel Faaliyetler ;

 Kurucu üyesi olduğumuz ve Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdüğümüz Moda ve Hazır Giyim Federasyonu ( MHGF) ile sektörel işbirlikleri

Çeşitli kaynaklardan Derneğimize ulaşan  sektörel bilgilerin üyelerle paylaşılması ve görüş bildirilmesi

Üretici arayan firmalarla üyelerimizin buluşturulması

Resmi kurumlarda gerçekleştirilen toplantılara sektörümüzü temsilen katılım

Sosyal etkinlikler ( Brunch - Kuruluş yıldönümü balosu – Cumhuriyet Bayramı kutlama resepsiyonu - Sohbet Toplantıları – video konferanslar , vb.)

Komite Toplantıları

Sektöre toplantılar

Fuar organizasyonları

Şehrimizi ilgilendiren çeşitli platformlarda toplantılar

Yerel Yönetimler ile görüşmeler

 

 

 

 

 



×